Caravantraining


Training vol tips en trucs!

In een halve dag leren manoeuvreren met uw caravan.Hoe beter u met uw caravan kunt omgaan, hoe meer u ervan zult genieten.Uw caravan is een kostbaar bezit waar u lang plezier van wilt hebben. 'Caravannen' begint met het uitzoeken en kopen van zo'n prachtige 'mobile home' en krijgt zijn vervolg in het ermee op pad gaan. Het rijden - en met name het manoeuvreren - is niet altijd eenvoudig. Goed kunnen manoeuvreren betekent zeker van jezelf zijn, minder kans op beschadigingen en dus ook meer genieten van de caravan! Beter omgaan met uw eigen caravan leert u op de halfdaagse caravantraining van Koops Novl opleidingen.


De volgende onderwerpen komen in de training aan bod:

  • Technische eigenschappen van auto en caravanHet rijgedrag van uw caravan wordt beïnvloed door de caravan, door de belading en door de auto die ervoor staat. Daarom begint de training met een analyse van de eigen auto-caravancombinatie. U leert over de eigenschappen van uw auto en caravan en over de invloed ervan op het rijgedrag.
  • Het karakter van de versnellingen. We staan stil bij de trekeigenschappen van voorwiel-, achterwiel- en 'all-wheel'-aangedreven auto's, bij het koppel in relatie tot het toerental en bij het karakter van de versnellingsbak. Vervolgens accelereren we door naar de technische aspecten van de caravan, het onderstel, de vering,de schokdempers en de reminrichting.
  • De juiste aankoppeling. Een caravan moet goed aan de trekauto zitten, rekening houdend met de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften die zeer belangrijk zijn. We staan uitvoerig stil bij - en praten over - de juiste kogeldruk, over stabilisatoren in relatie tot ABS, enz.
  • Juiste belading een vereisteHet rijgedrag wordt beïnvloed door een goede gewichtsverdeling (aan welke kant is uw caravan het zwaarst?), goede schokdempers en een juiste bandenspanning. Het is een 'beladen' begrip in de caravanwereld en komt bij de training ter sprake. Het technische deel ronden we af met voorlichting over banden en de elektrische aansluiting.

Leren manoeuvreren met uw caravan

Caravan rijden is vooruit zien! Ver vooruit kijken voorkomt verkeerd rijden, vastrijden en moeten omdraaien... als dat nog kan tenminste! Als simpel omdraaien niet lukt moet u achteruit rijden, insteken en keren. U maakt het uzelf makkelijk met een aantal oefeningen en trucs die u op deze training leert.De oefeningen zijn o.a.:

  • recht achteruit rijden
  • rechterbochten achteruit rijden
  • linkerbochten achteruit rijden

Met een juiste spiegelafstelling en een goede kijkhulp ben je er nog niet. Op de training leert u dat er nog meer bij komt kijken. Rechterbochten zijn het moeilijkst en dus het gevaarlijkst. Het zicht is minder dan bij een linkerbocht achteruit. Toch leren we het u, maar we leren u ook hoe u een rechterbocht achteruit kunt inruilen voor een linkerbocht! Deze is in het verkeer gemakkelijker en dus veiliger. Handig als u verkeerd bent gereden en simpel omdraaien niet lukt.


Handige tips voor rijden in het verkeer

Tijdens deze training besteden we ook aandacht aan tips om met de caravan veilig door het verkeer te sturen. Daar zijn we tenslotte een rijschool voor! Hoe om te gaan met windstoten, files, vrachtwagens, hellingen, aquaplaning, spoorvorming, meerdere rijstroken en met de juiste snelheden. U moet uw snelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden en hoe past u zich daar op aan? Tijdens de training leren we het u!

  • Koops Verkeers Educatie staat borg voor kwaliteit

Wij leiden tevens op voor het BE-rijbewijs en deze kennis gebruiken we ook voor het geven van caravantraining!

  • Caravan rijden is teamwork

'Caravannen' is plezier voor twee. Tijdens het rijden en manoeuvreren kan de passagier een belangrijke rol vervullen. Tijdens de training leert de passagier hoe je als 'kijkhulp' de juiste aanwijzingen kunt geven. Kom daarom sámen naar de training!

  • Certificaat als bewijs

De training wordt afgesloten met een evaluatie, met de cursusinhoud op papier inclusief diverse tips en... met een certificaat als bewijs van uw investering in verkeersveiligheid en in het meer genieten van uw caravan.


Tarieven

Caravantraining 3 uur
Caravantraining 4 uur
€ 125,-
€ 150,-