Vrachtwagen opleidingen


C-rijbewijs

Om een vrachtwagen of een grote kampeerauto te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs. Als de toegestane maximale massa van het voertuig (ledig gewicht plus laadvermogen) meer bedraagt dan 3500 kg maar niet meer dan 7500 kg, dan spreekt men over een vrachtwagen waarvoor minimaal een C1 rijbewijs is vereist. Wanneer het gewicht boven de 7500 kg komt is een C rijbewijs verplicht.Vanaf 1 oktober 2003 kan pas een praktijkexamen worden afgelegd als je in het bezit bent van de volgende theoretische vakken: verkeer, techniek en administratie. Praktijkexamen en de rijlessen worden genomen in Assen vanaf ons opleidingscentrum.


Teruggave opleidingskosten via aangifte inkomstenbelasting

De kosten voor de beroepsopleidingen voor Vrachtwagen en Bus kun je opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting (reiskosten niet). De eerste 250,- is voor eigen rekening en het maximum op te geven bedrag is 15.000,-. De meeste mensen vallen in de 42% belastingschaal en kunnen dus 42% van de opleidingskosten terugkrijgen. Heb je in het jaar dat je de opleiding hebt gedaan geen inkomen gehad, dan kan je een negatieve aangifte doen zodat je de opleidingskosten kan verrekenen met een volgend jaar waarin je wel inkomen hebt. Laat jouw specifieke situatie altijd beoordelen door een belastingdeskundige of door de belastingdienst.Kijk hier voor meer informatie bij de belastingdienst.


Hoe gaat het in z 'n werk?

Om deze opleiding te mogen volgen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs categorie B.Belangrijk is om je aan het begin van de praktijkopleiding te laten keuren. Het CCV (exameninstituut) stelt eisen aan de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de kandidaat om deze grote voertuigen te mogen besturen. Als blijkt dat je medisch niet geschikt bent om deze voertuigen te mogen besturen, dan worden teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen.Tijdens deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan specifieke exameneisen zoals: voertuigkennis, verkeersdeelneming en het manoeuvreren met deze grote voertuigen..Vanaf 8 september 2009 wordt het chauffeursdiploma vervangen door een code (95) vakbekwaamheid op het vrachtautorijbewijs. Als u naast het rijbewijs C ook de code vakbekwaamheid (nu chauffeursdiploma) op het rijbewijs wilt, ziet uw examentraject er als volgt uit:Tijdens of na de opleiding neemt de opleider, onder toezicht van CCV, de volgende toetsen af: 

  • Praktische toets vrachtauto
  • Toets op besloten terrein

Examen

De kandidaat doet de volgende examens bij CCV: 

  • theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1 (verkeer & techniek): 50 meerkeuzevragen 
  • theorie-examen Vakbekwaamheid deel 2 Vrachtauto, vragen over overige zaken: 50 meerkeuzevragen
  •  theorie-examen Vakbekwaamheid deel 3 Vrachtauto: drie cases met elk 15 meerkeuzevragen
  •  praktijkexamen C (85 minuten)

Het praktijkexamen voor het C rijbewijs kun je aanvragen zodra je de eerste twee theorie-examens hebt behaald. Het derde theorie-examen, de praktische toets en de toets op het besloten terrein mogen ook na het praktijkexamen worden afgelegd. Het praktijk examen wordt bij ons op locatie in Assen afgenomen. Als je in het bezit bent van geldige uitslagen van de drie bovenstaande theorie-examens, de twee praktijktoetsen én geslaagd bent voor het praktijkexamen rijbewijs C, heb je recht op afgifte van een vrachtautorijbewijs (mits medisch akkoord) met code vakbekwaamheid. Als je in het bezit bent van een rijbewijs C, kun je ook het praktijkexamen doen voor het rijbewijs CE (trekkeroplegger of vrachtauto met aanhangwagen). Het praktijkexamen CE duurt 85 minuten. De code voor vakbekwaamheid wordt dan ook achter de categorie CE op je rijbewijs gezet.

Uitzonderingen van de vakbekwaamheidseisen kun  je vinden op  http://www.ivw.nl/onderwerpen/vrachtauto/chauffeur/vereiste_documenten/


Wat heb je nodig om examen aan te kunnen vragen?

Bij de rijschool vul je een examenaanvraag in, deze wordt elektronisch bij het CBR aangeleverd.Voor aanvang van het examen moet je de volgende zaken overleggen:
Een door de rijschool geprint combiformulier bestaande uit;

  • Een akkoordverklaring met de examenvoorwaarden
  • De oproepkaart 
  • Een geldig rijbewijs B
  • Een verklaring van geschiktheid

Bij de aanmelding moet een Eigen Verklaring worden ingevuld, een deel van dit formulier moet een  door de Arbo arts worden ingevuld. Nadat u de Eigen Verklaring hebt opgestuurd naar het CBR wordt u een Verklaring van Geschiktheid afgegeven.Wij kunnen de keuring voor U verzorgen voor meer informatie kijk dan hier.


Wanneer kun je examen doen?

Om zo flexibel mogelijk de datum van het praktijkexamen te kunnen vaststellen, is het nodig dat de aanvraag direct aan het begin van de opleiding wordt ingediend. Het examen kan pas door het examenbureau in behandeling worden genomen als je in het bezit bent van een medische verklaring van geschiktheid.Op het examen moet een geldig rijbewijs B, theorie Verkeer en Techniek en Administratie en de verklaring van geschiktheid worden getoond.

Kijk hier voor examen resultaten

Tarieven

Op jouw wensen afgestemd!

Je kunt er voor kiezen om wekelijks één of twee uur te lessen om het rijbewijs te halen. Met een aantrekkelijke korting bieden wij een Starterspakket aan. Dit is een lespakket van 20 lesuren inclusief een examen. Je moet dit bedrag ineens vooraf betalen. Wanneer je na 20 lesuren nog niet klaar bent voor een examen, dan kun je voor de resterende uren een leskaart kopen of  per les afrekenen. Tarieven klik HIER