Vrachtwagen opleidingen


C-rijbewijs

Om een vrachtwagen of een grote kampeerauto te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs. Als de toegestane maximale massa van het voertuig (ledig gewicht plus laadvermogen) meer bedraagt dan 3500 kg maar niet meer dan 7500 kg, dan spreekt men over een vrachtwagen waarvoor minimaal een C1 rijbewijs is vereist. Wanneer het gewicht boven de 7500 kg komt is een C rijbewijs verplicht. Om praktijkexamen te kunnen doen, moet je in het bezit zijn van de volgende theorie examens RV1, R2C of V2C. Praktijklessen en het praktijk examen worden afgenomen vanaf ons opleidingscentrum in Assen.


Hoe gaat het in z 'n werk?

Om deze opleiding te mogen volgen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs categorie B. Belangrijk is om je aan het begin van de praktijkopleiding te laten keuren. Het CCV (exameninstituut) stelt eisen aan de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de kandidaat om grote voertuigen te mogen besturen. Als blijkt dat je medisch niet geschikt bent om deze voertuigen te mogen besturen, dan worden teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen.Tijdens deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan specifieke exameneisen zoals: voertuigkennis, verkeersdeelneming en het manoeuvreren met deze grote voertuigen. Als u naast het rijbewijs C ook de code 95 vakbekwaamheid  op het rijbewijs wilt, legt u tijdens of na de opleiding de volgende 2 toetsen en theorie examen Cases Administratie goederenvervoer V3C af: 

  • Praktische toets vrachtauto
  • Toets op besloten terrein

Examens

De kandidaat doet de volgende examens bij CCV: 

  • theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1 (verkeer & techniek): 50 meerkeuzevragen 
  • theorie-examen Vakbekwaamheid deel 2 Vrachtauto, vragen over overige zaken: 50 meerkeuzevragen
  •  theorie-examen Vakbekwaamheid deel 3 Vrachtauto: drie cases met elk 15 meerkeuzevragen
  •  praktijkexamen C (85 minuten)


Uitzonderingen van de vakbekwaamheidseisen kun  je vinden op  http://www.ivw.nl/onderwerpen/vrachtauto/chauffeur/vereiste_documenten/


Wat heb je nodig om examen aan te kunnen vragen?

Bij de rijschool vul je een examenaanvraag in, deze wordt elektronisch bij het CBR aangeleverd.Voor aanvang van het examen moet je de volgende zaken overleggen:
Een door de rijschool geprint combiformulier bestaande uit;

  • Een akkoordverklaring met de examenvoorwaarden
  • De oproepkaart 
  • Een geldig rijbewijs B
  • Een verklaring van geschiktheid

Bij de aanmelding moet een Eigen Verklaring worden ingevuld, een deel van dit formulier moet een  door de Arbo arts worden ingevuld. Nadat u de Eigen Verklaring hebt opgestuurd naar het CBR wordt u een Verklaring van Geschiktheid afgegeven.Wij kunnen de keuring voor U verzorgen voor meer informatie kijk dan hier.


Wanneer kun je examen doen?

Om zo flexibel mogelijk de datum van het praktijkexamen te kunnen vaststellen, is een flexibiliteit om te kunnen lessen wenselijk. De praktijklessen worden wekelijks ingepland, twee uur achter elkaar, indien mogelijk kan dit vaker in de week. Het examen kan pas definitief ingepland worden als je in het bezit bent van een medische verklaring van geschiktheid. Op het examen moet een geldig rijbewijs B, theorie Verkeer en Techniek en Administratie en de verklaring van geschiktheid worden getoond.

Kijk hier voor examen resultaten

Tarieven

Voor onze pakketprijzen en/of de tarieven klik HIER