Veel gestelde vragen


Wat is een Gezondheidsverklaring?

Een ieder die voor de eerste keer een praktijk examen voor de auto, auto met aanhanwagen , tractor en motor een praktijkexamen wil afleggen dient een gezondheidsverklaring  in te dienen bij het CBR. Dit is een verplicht onderdeel bij het behalen van je rijbewijs. Als bestuurder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom, volgens de wet, ´rijgeschikt´ zijn. Dit betekent dat je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Om dit te kunnen beoordelen stelt het CBR een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op de Gezondheidsverklaring. Naar aanleiding van de antwoorden op deze vragen beslist het CBR of je rijgeschikt bent. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van het CBR.

Vanaf 1 november 2017 is het voor ons niet langer mogelijk om een Eigen verklaring in te dienen voor onze kandidaten. Dit heeft het CBR besloten, omdat iedereen zélf verantwoordelijk is voor zijn of haar gezondheidsgegevens. Door zelf de Gezondheidsverklaring in te vullen, denkt een kandidaat bewuster na over de vragen over zijn gezondheid. Bovendien zijn deze gegevens persoonlijk en zeer vertrouwelijk. Ook verandert per 1 november 2017 de naam “Eigen verklaring” in “Gezondheidsverklaring”. Beide namen verwijzen naar hetzelfde document.


Wat is de Koops RijlesApp en wat kan ik ermee?

In de Koops  RijlesApp kun je alles vinden wat ook op jouw persoonlijke pagina staat vermeldt. Oftewel:

 • Jouw planning
 • De gegevens van Koops NOVL opleidingen
 • Jouw eigen gegevens, deze kun je hier ook wijzigen
 •  Jouw facturen

De Koops RijlesApp is superhandig! Je hebt alles bij de hand en je krijgt een half uur voordat je rijles begint een push-bericht. Zo vergeet je dus nooit de rijles. Om de App te gebruiken moet je een aantal stappen doorlopen:

 1. Voor Android ga je naar de Google Play Store of voor iOS gebruikers gaat u op uw telefoon naar www.transportopleider.nl en daarna slaat u deze op in uw beginscherm.U kunt dan inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.. 
 2. De Transportopleider (TPO) App geeft u de mogelijkheid om uw gegevens te bekijken zoals uw lesschema, de door ons verzonden mails en facturen, verloop data van uw persoonlijke documenten, zoals rijbewijs, paspoort, bestuurderskaart etc... Verder kunt u zien welke uren er zijn gevolgd voor code 95 en u kunt hier ook uw gegevens in aanpassen. U kunt rechtstreeks vanuit de App bellen en mailen met de Verkeersschool. Kortom het biedt u veel gebruiksgemak.U kunt deze App downloaden voor Android gebruikers vanuit de Appstore en voor iOS gebruikers gaat u op uw telefoon naar www.transportopleider.nl en daarna slaat u deze op in uw beginscherm.U kunt dan inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
 3. Je kunt je nu inloggen door het e-mail adres in te vullen die bij Koops Novl opleidingen  bekend is in combinatie met je persoonlijke inlogcode. Deze vind je onderaan de mail die je van ons krijgt.
 4. Je bent nu ingelogd en ziet het startscherm. Je kunt nu al je gegevens bekijken!

    Ik heb een examen of toets niet gehaald. Wat nu?

    Een theorie-examen niet halen:

    Na afloop van je theorie-examen (bij CBR) ontvang je per e-mail een uitslagformulier. Op dit uitslagformulier kan je zien in welke hoofdcategorieën van onderwerpen je fouten hebt gemaakt.

    Mocht je onverhoopt niet slagen voor een theorie-examen dan kan je via Koops NOVL opleidingen een nieuw examen afspreken. Ook kun je er voor kiezen om alsnog een theoriecursus of individueel theorieles te volgen. Deze afspraken maak je telefonisch of door langs te komen.

    Een praktijk-examen niet halen:

    Vervelend....maar dat kan helaas gebeuren! Niet getreurd. Na afloop van het praktijkexamen wordt er met het examenuitslagformulier door de examinator aangegeven welke onderdelen onvoldoende waren. Bespreek dit met je rijinstructeur en maak een lesplan voor de vervolg rijlessen. Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je praktijkexamen opnieuw herexamen mag doen. Ga er vanuit dat het gemiddeld 4 tot 7 weken duurt voor het nieuwe praktijkexamen.


    Hoelang is een  theoriecertificaat geldig?

    Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.


    Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

    ​Bel zo snel mogelijk de afspraak af. Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. De dagopleiding kan kosteloos 2 weekdagen van te voren afgezegd worden. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.  


    Heb ik echt 6 uur nodig voor de  dagopleiding BE ? Ik heb wel wat ervaring.

    Onze ervaring is dat 6 uur voldoende is om in 1 keer te kunnen slagen voor mensen die redelijk wat ervaring hebben. Onder ervaring wordt verstaan: het goed recht achteruit en in een bocht achteruit kunnen rijden met de aanhanger en het kunnen aan en afkoppelen van de aanhanger. Voor mensen  die weinig tot geen ervaring hebben, is het aan te raden om een intest (1e rijles van 2 uur) te volgen. Mocht je 6 uur te veel vinden, is het mogelijk om bijvoorbeeld een intest in te plannen en daarna te kijken hoeveel uur je nodig hebt.


    Is het verplicht om een intest te rijden  voor het BE rijbewijs?

    Het is niet verplicht om een intest te rijden. Ons advies is om deze toch te rijden, zodat je weet wat er van je wordt verwacht tijdens de opleiding en het examen. Het is zonde om op de dagopleiding erachter te komen dat  je het examen niet gaat halen.